Burka-happening (Folkemødet 2018)

Fuck for Lidt og For Meget

En kunstevent om forbud af Jens Galschiøt

In English:
About the Happening
Artist Jens Galschiots view on Burkas

Baggrund
Danskerne fratages stadig flere personlige rettigheder, og lovgivningerne er ofte symbolpolitiske og mangler logisk eller fagligt grundlag.  

Det seneste lovforslag er forbuddet mod burkaer, som skal styrke og befri de stakkels undertrykte kvinder under klædedragten. Tilsyneladende har ingen læst den rapport fra 2009, som det nuværende regeringsparti Venstre selv bestilte, der slår fast at langt de fleste af de burkaklædte i Danmark går i klædedragten imod deres mands vilje, at de ikke kan få sociale ydelser og at ca. halvdelen er etnisk danske konvertitter.

Man må ikke være nøgen! Det er for lidt. Man må ikke have burka på! Det er for meget. Hvad så hvis man er nøgen under en burka?

Kunst-Eventen                                 
På årets folkemøde tager vi 15 burkaer med og folk kan komme og bytte (alt!) deres tøj for en af de udskældte dragter.

Burkaerne er helt sorte med et lille net man kan se ud af. De er lavet af ét sammenhængende stykke stof, så man kan ikke tage dele af Burkaen af for at vise sit ansigt.

Bliver man stoppet af politiet og bedt om at tage burkaen af eller identificere sig må man altså klæde sig helt nøgen.

Pga. forbuddene mod burkaer, masker og blufærdighedskrænkelse er den burkaklædte således dobbelt ulovlig. Og da de ikke har noget andet tøj med, bliver de nødt til at gå tilbage igennem folkemødet, enten nøgne eller iført burka for at komme op til vores telt og skifte tøj.

Vi aner selvfølgelig ikke hvordan politiet reagerer, eller om de overhovedet gør det. Men det bliver under alle omstændigheder interessant at se hvordan folk ­reagere når folkmødet overrendes af folk i burka. Og eventen bliver ikke mindre interessant, når man løfte op i burkaen og viser sit nøgne ben eller en balle.

Medier og livestreaming:
De burkaklædte bliver konstant fulgt at et lille ’kamera-hold’ der livestreamer til facebook. På den måde kan hele verden følge med. Og det satser vi på at en del vil gøre! Det er også meget muligt at der vil følge journalister med rundt. 

 Organisering:
I vores telt på plads D4 kan man melde sig til ’burkavagter’ af én til to timer. Enten som burkaløber eller ’kamerahold’. Ved vagtens start lægger man sit tøj og sine egendele i en boks i ”omklædningsrummet” og får en burka. Når man vagten er færdig (eller man har fået nok) kommer man tilbage til teltet til omklædning og debriefing hvor man fortæller hvordan det er gået – gerne live til facebook.

 

Deltag

 • Vil du være ’burkaløber’ eller kamerahold på årets folkemøde?
  Se hvad man skal herunder.
  – Send en mail til Galschiøt på Aidoh@aidoh.dk eller ringe på 66184058 og meld dig til en vagt.

Hvad siger man ja til at deltage i?
Inden man går 100% burka skal man underskrive en erklæring om at man er deltagere i en kunstevnet og at de er klar til at

 • Følge alle anvisninger fra politiet på fredelig og munter vis.
 • Du må ikke obstruere folkemøde-events og du skal følge folks anvisninger hvis de bliver generet af din tilstedeværelse! Det er en fredelig, pacifistisk og sjov happening – ikke en kamp.
 • Man risikere og accepterer at kunne blive eksponeret nøgen overalt i verden igennem aviser, tv, facebook og websider og det ikke er muligt at stoppe dette.
 • Man risikerer at bryde den danske lovgivning og få bøder for usømmelig- eller burka-optræden og derved måske at få et bødeforlæg. Hvis du får en bøde på baggrund af maskerings- ellers blufærdighedskrænkelses-forbud kan vi nok hjælpe med at betale den.
 • Galschiøt fralægger sig et hver ansvar for følgerne ved at deltage i kunsteventen.
 • Man giver tilladelse til at der bliver taget foto/film af en og at disse fotos frit kan bringes i alle media og på alle platforme uden tilladelse.

Da der er tale om en annonceret kunstevent regner vi ikke med at der bliver nævneværdige juridiske problemer i at gå i Burkaerne. Galschiøt og hans medarbejdere lover at gøre alt hvad vi kan for at hjælpe, hvis der mod forventning skulle opstå problemer.

Men man kan aldrig vide hvad der sker. Galschiøt blev selv ramt af forbudspolitikken, da han lavede en happening på folkemødet 2016, hvor en isbjørne hær udgik fra kunstnerens stand i Allinge. Her stoppede politiet isbjørnenhæren og forlangte at de skulle tage deres isbjørnehoved af. De at undskyldte dog senere over at have ødelagt kunsthappeningen.