Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Udstilling: Skitser til Homo Sapiens i Nykøbing Mors

16. august 2018 @ 8:00 - 17:00

Gratis

I dialog med fremtiden

Fra d. 22 aug. til 19 sep. 2018

 

Placering i Nykøbing Mors  :

  • 16 skulpturer på ”Højbroen ” , 8 styk på hver side der skuer ud over horisonten
  • 5 skulpturer på kulturpladsen.

Skulptur installationen består af 20 unikke kobberskulpturer, der varierer i højden fra 180 til 225 cm:

De er præget af en skitseagtig modellering med fremkomsten af fine detaljer og en næsten organisk overflade. I nogle af dem vil man se store partier af den menneskelige krop. I andre vil kroppen næsten være forsvundet i materialet. Skulpturerne er i et limbo imellem konstruktion og dekonstruktion.

Skulpturerne har en individuel lyssætning med LED spot. Lyset vil skifte meget langsomt både i farver, vinkler og styrker hele døgnet rundt. De enkelte skulpturer, men også hele kunstinstallationen, går i dialog med lyset og bliver næsten opløst og dekonstrueret, for derefter at blive genskabt. Udtrykket vil have ændret sig, hver gang man passerer dem. Når man står og betragter kunstinstallationen, vil man på grund af langsomheden ikke umiddelbart opfatte ændringer, men efter et stykke tid vil det alligevel se anderledes ud.

På soklen er nedenstående lille tekst på dansk og engelsk.

Sculpture by Jens Galschiøt, 2018. Copper, steel

Skitser til Homo Sapiens

En serie af menneskelignende skulpturer, der er inspireret af Mosebogens skabelsesberetning.
Her bliver mennesket skabt af ler.
Uanset hvor forskellige vi ser ud, og hvorfra i verden vi kommer, er vi alle skabt ud fra den samme “lerklump” – og det forpligter.     Jens Galschiøt

Teknik: De 20 skulpturer er alle fremstiller i kobber med en indvendig kerne af rustfrit stål og monteret på en stålsokkel på 80x80x10 cm. Skulpturerne vejer 3-500 kg stykket. Højden er varierende, de højeste er ca. 225 cm.

Lysteknik: Hver enkel skulptur har en LED spot monteret på soklen. Spotten er en 60 W RGBW med motoriseret vinkel fra 4,5 til 45 grader. Alle spottene styres af et DMX system, og hver skulpturgruppe har sin egen lys computer, der modellere lyset individuelt både på den enkelte skulptur og det samlede udtryk.

 

Refleksioner omkring kunst installationen ”Skitser til homo Sapiens” af Jens Galschiøt.

Tekst af religionshistoriker Hanne Bjørnsen og Jens Galschiøt

De står ranke, høje og skuer ud over vidderne. De er stærke i deres stolthed og fundament, men de er under angreb og deres fysik er i opløsning. Deres skælvende udtryk, deres dybe og krakelerede overflader sender kulørte bølger af længsel og frustration ud i himmelrummet mod den Gud, der formede dem af ler for tusindvis af år siden. Den udgave, den version, vi kendte så godt og var så trygge ved, er under forandring. Vi er forandret, og vi har forandret verden omkring os! Materialet er stadig det samme, men i takt med at verden har forandret sig, har vi også. Det blev vi nødt til, eller gjorde vi? Og hvor er vi på vej hen?

I omkringliggende landskaber er der markante spor fra en fjern fortid. Fra molerklinter, der blev skabt for 25.000 år siden, hilser tusindvis af fossiler af levende organismer, der var levebrød og livsgrundlaget for nogle af de første homo sapiens. Fragmenter af naturen er blevet bevaret i forstenet tilstand, men mennesket har forandret sig og gør det stadig. Vores hjerner, vores adfærd, vores følelser er ligesom de kulørte LED spots. Vi veksler i styrke, i energi og ændrer os, men ofte i en hastighed, som er skjult for både vores omgivelser og for os selv. Forandringen er langsom og næsten usynlig, men den er der!

Teknologien har for længst taget os i hånden. Vi gav den lillefingeren, da den jo var bekvem og gjorde vores liv og vores verden nemmere. Den fik derefter vores hånd, tog vores arm og nu er det spørgsmålet, hvor langt vi skal lade teknologien fortsætte? Den fik en magt og en rolle som vi ikke havde drømt om. Og vi lod det ske.

Vi forsøger at bygge bro og holde fast i nogle af fortidens dyder, metoder og vaner, for ikke at ende som tekniske eksperimenter og dårlige udgaver af os selv. Vi er allerede blevet afhængige af mobilens overlegenhed og livet i cyberspace. Så hvad bliver det næste, og tør vi sige ja til mere?

Den moderne verden manipulerer, lokker og frister os dagligt med gode tilbud om lykken i teknologiske forklædninger. Ny næse, nye bryster, nyt syn, ny hjerne eller måske nyt perfekt afkom… design selv dine kommende børn i fremtiden! Med gener efter eget valg, kan man give sine børn alle forudsætninger for succes. Og udødeligheden er også på vej, så hvis du er glad for dig selv, dine nye læber, dine hjemmedesignede børn, så er muligheden for evigt liv i selskab med disse inden længe til stede. Stræben efter magelighed, udødelighed, perfektion og drømmen om denne giver sand næring til de teknologiske forskere, der spår, at de kan om-programmere vores stenalderagtige software i en nær fremtid.

Spørgsmålet er, om vi skal klappe hænderne og hylde det teknologiske fremskridt, eller vi skal trække i bremsen med vores lerfødder godt placeret i mulden og male fanden på væggen. For bagsiden af medaljen er dominerende, frygtindgydende og uden etisk og human omtanke! Nok er mennesket i forandring, i en langsom forandring.  Men at ændre vores grundvilkår, vores substans, vore kriterier for lykke, kan få menneskeheden ud på et uoverskueligt sidespor, der graver kløfterne endnu større og dybere i stedet for at styrke broen, solidariteten og fællesskabsfølelsen, som der er så vigtigt i disse år for at navigere i en mere og mere splittet verden.

Hvis vores børn bliver klonet til ufejlbarlighed og som supermennesker og nærmest kun har social interaktion med andre, der er skabt som dem Hvis ikke længere vores grundmateriale, leret, er det samme, så svinder fundamentet for sameksistens også.

 I hele jordens udviklingshistorie har det netop været tilfældige genetiske fejl, der har skabt det mangfoldige liv som omgiver os. Vil en styring af dette skabe en lige så stor diversitet, eller vil det skabe ensretning og forudsigelighed?

Forandring er godt, og den er et grundvilkår, men den er kun befordrende for menneskeheden, hvis den primært er opbyggende og ikke nedbrydende. Hvis den samler og ikke adskiller. De høje ranke skulpturer er både lykkelige og ulykkelige i frustrationen over deres ydre og indre forandring, og frygter for deres grundsubstans, leret.

Kontakt til Jens Galschiøt, Banevænget 22, 5270 Odense N, Mail: aidoh@aidoh.dk på tlf.66184058/ 40447058

Detaljer

Dato:
16. august 2018
Tidspunkt:
8:00 - 17:00
Pris:
Gratis

Sted

Nykøbing Mors